Genieten in Göteborg
24 mei.
Vandaag door eenzelfde omgeving als gisteren gefietst. Met als verschil: de wind blies ons naar Hadsund. Op open stukken haalden we snelheden van bijna 50 km. 's Middags om 14.30 uur hadden we al bijna 160 km gereden. Als we op campings aankomen krijgen we vaak de vraag om welke kerk we een rondje fietsen. Als we vertellen over ons avontuur en het doel waarvoor we fietsen dan verandert de houding naar ‘grapje' (oftewel belachelijk) dan wel ‘ geweldig'. De campingeigenaresse vandaag hoorde bij de tweede groep en besloot een deel van het verschuldigde campinggeld aan deNardusbloem te doneren. Hulde! De dag eindigde met een karig diner: aardappelpuree uit een pakje, cranberrys uit een blikje en ingepakt vlees. Kok Harry slaagde erin met mooie woorden de maaltijd zote garnerendat we achteraf een goed en voldaan gevoel hadden.
25 mei.
Gisteren heeft een groep Windhappers de ruim 240 km lange Elfstedentocht uitgefietst. Een prestatie waarvoor we echt respect hebben. Wij hopen over ongeveer 3 week onze tienlandentocht uitgefietst te hebben. Vandaag zijn we na een prachtige overtocht vanuit Frederikshavn ons achtste land binnengevaren: Zweden (Göteborg). De catamaran haalde topsnelheden van ruim 70 km. De omstandigheden in Friesland en Denemarken waren grotendeels hetzelfde: zon en harde wind. Vandaag hadden we de wind grotendeels van voren waardoor we, ondanks niet nalatend gebeuk op de pedalen, soms niet harder gingen dan 23 km. We hadden vandaag onze STAR niet goed op de rails. Een combinatie van vermoeidheid, krachtsverschil en telkens wisselende omstandigheden leidde tot gekraak van onderdelen. Met behulp van een korte maar een goede werkbespreking onderweg zijn de verschillende onderdelen weer opnieuw afgesteld en zie.... het treintje liep het laatste deel tot Frederikshavn weer ouderwets soepel.
26 mei.
Vandaag hebben we het voorjaar gevonden!!!!! Het was ons idee om vanuit Zuid- Europa met het voorjaar mee te trekken naar het Noorden. We bleken te laat: terwijl we in Zuid-Frankrijk herfstachtige omstandigheden aantroffen bleek het voorjaar al Noord-skandinavie bereikt te hebben. Tot nu toe ontbeten we steevast bij de snorrende kachel in de camper maar vandaag hebben we buiten in de ochtendzon ons ontbijt gebruikt. Een heerlijk begin van een fietsloze dag in Göteborg. Volgens mij zijn Harry en Jan meer hardcore fietsers dan ik. In ieder geval was ik toe aan andere indrukken dan het kilometers- en dagenlang achtervolgen van het achterwiel en het achterwerk van mijn medefietsers (dan wel me te laten achtervolgen). We hebben vandaag gezamenlijk rijkelijk andere indrukken getankt: een mooie binnenstad, zonnige terrassen met lekkere hapjes, swingende straatmuziek en een mooie rondvaart door de grachten en de haven. Op de campings onderweg komen we vooral vuttende medecampinggasten tegen. Het was vandaag dan ook een visueel plezier om vanaf het terras veel jonge, mooie mensen langs te zien lopen. Vaak met een opvallend zelfbewuste houding. De meiden vaak gekleed in hotpants of een maillot met daarover een minimaal minirokje. Achteraf werden we ons ervan bewust dat Jan L. vandaag opvallend stil was. Bij navraag bleek hij licht in de war en te kampen met een ernstig probleem: hoe verkoop ik mijn huis? Levert het genoeg op? Sinds vandaag staat nl zijn huis te koop. Wat zoon Jos al jaren hoopt gaat gebeuren: Jan gaat met de opbrengst van het huis (sorry Jos!) emigreren en wil zijn nieuwe tweepersoons luchtbed gaan delen met een Zweedse. Mits ze mooi, blond is en hoog op de fietswielen staat.